Sağlık

Neden Farklı Göz Şekillerimiz Var?

Göz, insanın dünyayı gözlemlemesini ve anlamasını sağlayan pahalı bir organdır. Peki, insanların neden bu kadar çeşitli göz şekillerine sahip olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda, göz şekillerinin evrimini ve bunların etnik çeşitlilikle nasıl bir ilişkisi olduğunu ele alacağız.

Kaynak:https://www.sciencefocus.com/the-huma…

Başka ülkelerdeki insanların neden farklı göz biçimleri olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Gözlerimizin durumu, genlerimiz, etnik kökenimiz ve içinde yaşadığımız çevre gibi birçok faktöre bağlıdır.

Anne babanızdan geçen genler, göz bebeklerimizin uzunluğunu ve biçimini, göz kapaklarımızın boyutunu ve konumunu ve gözlerimizi hareket ettiren kasların biçimini ve yönünü belirlemede de oldukça etkilidir.

Etnik köken de gözlerin durumunu etkiler, göz şekilleri insanların yaşadığı çevre ve iklime uyum sağlar ve farklılıklar yaratır.

En yaygın göz farkı, üst göz kapağının gözün köşesiyle birleşen kısmıdır.

Doğu Asyalılar, Güneydoğu Asyalılar, Polinezyalılar ve Yerli Amerikalılar da dahil olmak üzere birçok etnik köken, bu noktada genellikle ‘epik kıvrım’ olarak adlandırılan hafif bir kıvrıma sahiptir.

Göz durumları, göz kapakları, irisler ve gözlerin yörüngedeki konumu gibi göz anatomisindeki çeşitli özelliklerin bir kombinasyonu ile belirlenir.

Kimimizin gözleri yuvarlak, kimimizin çekik, kimimizin badem şeklinde, kimimizin ise farklı göz yapısı var.

Yukarıda belirtilen faktörlerin yanı sıra bazı hastalıklar da göz koşullarında değişikliklere neden olabilir.

Örneğin, Graves hastalığı olarak bilinen bir tiroid rahatsızlığı, gözlerin daha büyük ve daha çıkıntılı görünmesine neden olabilir.

Göz şekli de yaşla birlikte değişebilir ve gevşeyebilir ve sarkabilir. Bu, gözlerin daha küçük görünmesine neden olabilir.

Bu, deri altındaki yağ birikintilerinden kaynaklanır. Ayrıca bir teori, gözlerin karlı ve çöl ortamlarında bulunan güçlü ultraviyole ışığa karşı korunmak için evrimleştiğidir.

Bu, farklı şekillerde gözlere sahip olmamıza rağmen, aslında hepimizin bire bir kökenden geldiği anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu