Haber

Gıda endüstrisi atıklarından biyoplastik ürettiler

Gıda endüstrisi atıklarından biyoplastik ürettiler

Mersin’de bir grup akademisyen kurdukları şirket bünyesinde çevre dostu biyoplastik üretti.

Prof. Dr. Bilgen:

“Biyoplastik malzemeler hem biyolojik olarak parçalanabilir hem de gübrelenebilir”

MERSİN – Mersin’de bir grup akademisyen, doğada çözünüp gübreye dönüşebilen çevre dostu biyoplastik üretti. Tamamı gıda endüstrisi atıklarından üretilen biyoplastik granül hammaddesi, yüzlerce yıldır doğada bozulmadan kalan klasik plastiklerin yerini alacak.

Dünya çapında devasa boyutlarda çevre kirliliğine neden olan ve artık anne sütünde bile mikro formda bulunan plastikler, hem doğayı hem de insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bilim insanları, petrol kaynaklı bu plastik atıklardan kurtulmak ve plastik kullanımını en aza indirmek için birçok çalışma yürütüyor. Bu çalışmalardan biri de Mersin Üniversitesi akademisyenleri tarafından gerçekleştirildi.

MEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. His Bilgen’in “Petrol Türevi Plastiklere Alternatif Biyoplastiklerin Geliştirilmesi ve Biyoplastik Granül Hammadde Üretimi” adlı projesi TÜBİTAK’tan destek aldı. Bu kapsamda Eylül 2022’de Mersin Teknopark’ta akademisyen girişimi olarak Biomar Mühendislik Firmasını kuran akademisyenler, ekolojik ürünler geliştirmeye ve üretmeye başladı. Gıda fabrikalarının atıklarından biyoplastik granül hammadde üretmeyi başaran akademisyenler, çevre dostu bu hammaddenin sanayide kullanılması için seri üretime geçmeyi planlıyor.

“Biyolojik olarak parçalanabilen, çevre dostu plastik kullanımına geçiş var.”

Prof. Dr. His Bilgen, yaptığı açıklamada, ana projelerinin petrol türevi plastikler yerine biyoplastik granül hammadde üretimi, yan projelerinin ise ekolojik oyun hamuru üretimi olduğunu söyledi. Doğa dostu ürünlerin üretimi konusunda çalıştıklarını belirten Bilgen, “Dünyada ve Türkiye’de çevre dostu ürünlere olan ilgi giderek artıyor. Bu yöntem ürünleri hem üretim hem de kullanım açısından son derece değerli. Biz de çalışıyoruz. iki ekolojik ürün var. Bunlardan biri biyoplastik granül hammaddesi.” Biz doğrudan sektöre yönelik bir malzemeyiz. Endüstriyel atıklardan biyoplastik granül hammaddesi üretiyoruz. Burada amaç atıkları geri dönüştürmek, atıklardan faydalı hammaddeler elde etmek ve petrol türevi plastiklerin hem doğal kaynaklarımızı tükettiğini hem de atmosfere önemli miktarda karbon salımına neden olduğunu biliyoruz. “Bu karbon emisyonu günümüzün en büyük çevre sorunlarından biri olan iklim değişikliğini tetikliyor. Dolayısıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de biyoplastik yani çevre dostu plastik kullanımına geçiş yaşanıyor. Bu amaçla biyoplastikler konusunda da çalışmalar yürüttük.” söz konusu.

Biyoplastiğin sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen bir malzeme olduğunu vurgulayan Bilgen, “Bitkilerden ya da mikroorganizmalardan elde edilen, genel olarak selüloz türevi, nişasta türevi ya da polilaktik asit türevi olabilen ve doğal olarak parçalanabilen bir malzemedir. Petrol türevi plastikler Bildiğimiz gibi bazen doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabiliyor.Klasik plastik kullandığımızda “Hem doğal kaynaklarımızı kullanıyoruz hem de bozunamayan bir kaynakla ciddi atıklarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu amaçla biyoplastik granül üretimine başladık” dedi.

“Gıda endüstrisi atıklarını kullanıyoruz”

Bilgen, normal şartlarda patates, mısır veya selüloz gibi malzemeler kullanılarak biyoplastik elde edildiğini, Avrupa ve Amerika’da mısır ve patatesin dönüm arazilerde yetiştirildiğini ve biyoplastik üretiminin gerçekleştirildiğini ancak bugün artık Nüfusun artmasıyla gıdanın başka amaçlarla kullanılması doğru değil. Bilgen, “‘Gıda yerine gıda fabrikası atıklarını kullanabilir miyiz?’ diye düşündük. ve oradan başladık. Gıda endüstrisi atıklarını kullanıyoruz. Gıda fabrikası atıklarından biyoplastik granül elde ediyoruz. Sanayicilerimiz plastik üretiminde mevcut sistemlerini değiştirmeden biyoplastik granüllerimizi hammadde olarak kullanabiliyorlar.” Tek kullanımlık malzemeler son derece değerli çünkü zaten tek kullanımlık malzemeleri doğrudan doğaya veriyoruz. Biyoplastik malzemeler hem biyolojik olarak parçalanabilir hem de kompostlanabilir; yani plastik kaşık, çatal, tabak gibi tek kullanımlık malzemeleri kullandıktan sonra bunları bahçemize gömüp doğrudan doğaya iade edebiliriz. “dedi.

“Beslenme açısından tamamen saf, ekolojik oyun hamuru ürettik”

Ekolojik oyun hamurunun biyoplastik gibi gübrelenebilir bir özelliğe sahip olduğunu belirten Bilgen, hamurun herhangi bir kimyasal içermediğini vurguladı. Bilgen, “Oyun hamurlarımız tamamen gıdaya uygun malzemelerden üretilmektedir. Oyun hamurunun en büyük sorunu çok kısa sürede kurumasıdır. Laboratuvarda geliştirdiğimiz özel formül sayesinde oyun hamurumuz kolay kurumuyor. .Kuruyunca elimizde yoğurduğumuzda vücut ısısıyla tekrar hamur haline gelebilir ve tekrar kullanılabilir.Ekolojik olmasının özelliklerinden biri de “Ayrıca uzun ömürlü olmasıdır. Hızlı bir şekilde atılan her şey doğaya doğrudan zarar verecektir. Hiçbir kimyasal madde içermiyor” dedi.

Firmalarının temel konseptinin ‘plastiksiz yaşam’ olduğunun altını çizen Bilgen, “Dolayısıyla sıfır atık ve plastiksiz yaşamı esas alan ürünler üretiyoruz. Oyun hamurumuzda, ambalajında ​​ve ambalajında ​​plastik kullanmıyoruz. içeriğinde ve hatta etiketinde tamamen doğal ürünlerle üretildiğine aynı zamanda doğal ve ekolojik olduğuna da inanıyoruz.Doğruluğunu kanıtlamak için bir takım test ve sertifikaların yapılması gerekmektedir. Biz bunları da yaptık yani her ne kadar düşünmeden çocuğunuza rahatlıkla verebileceğiniz bir oyuncak olsa da gübrelenebilir olduğu için kullanım sonunda doğaya gittiğinde çevreyi de korumuş olacaksınız. Doğayla karıştırıldığında ekolojik dengeyi bozmayacak bir ürün ortaya çıkardık.” dedi.

narman-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu